Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak to bylo v roce 2014

 Když jsem lákala psovody do Zbraslavi u Brna na Velký závod pro malá plemena o brněnskou jitrničku, doufala jsem, že přijedou do každé z pěti kategorií alespoň tři.

Hlavním cílem z mého pohledu bylo umožnit i začínajícím psovodům, kteří mají zájem o tento typ výcviku, vyzkoušet si, jestli se jim podařilo vše nacvičit správně a podívat se, jak by měly cviky v jednotlivých kategoriích vypadat. A samozřejmě - potkat se s ostatními, se kterými se známe třeba jen z facebooku.

K mému velkému překvapení počet přihlášek rychle stoupal a ještě před druhou uzávěrkou jsme museli přihlašování z kapacitních důvodů ukončit.

Nakonec se závodu zúčastnilo 26 závodníků. Devět v kategorii ZZO, po třech v obou kategoriích ZMMP (pro začátečníky bez zkoušky a pro pokročilé s již složenou zkouškou), čtyři v ZMP1 a sedm v nejvyšší kategorii ZMP2. Největší zastoupení měli typicky malí knírači. Ale sešli se tři američtí kokršpanělé a stafordširští bulteriéři, po jednom reprezentovali foxteriér, baset, český strakatý pes, šeltie, mudi, trpasličí pinč, jorkširský teriér, patterdalteriér, bígl a kříženec.

Protože jsme chtěli, aby jednotlivé speciální cviky mohli sledovat i ostatní závodníci a diváci, rozhodli jsme se provést vyhledání ztraceného předmětu a rozlišování přímo v areálu. Na velké ploše pod přísným okem pana rozhodčího Hammera vyhledávali psi ztracený předmět. Psovod, ve nejvyšší kategorii pomocník - kladeč, upustil předmět a pes ho měl na vzdálenost 30 až 80ti kroků najít.

Na horní, menší ploše, dohlížel  pan rozhodčí Oliva na rozlišování předmětů. Zde psi čichem vybírali předmět psovoda (v nevyšší kategorii pomocníka - kladeče) mezi předměty cizích osob. Je to cvik nejsložitější na přípravu a pro některé závodníky bylo těžké ho splnit.  Mnozí teprve zde poprvé viděli, jak se má cvik správně provádět.

Vše  běželo jako na drátku, počasí se rozhodlo, že bude spolupracovat, tak jsme ještě před obědem mohli s panem rozhodčím Olivou vyrazit kousek od areálu na velkou louku, zapůjčenou od VOZS Zbraslav, a.s., kde probíhalo vyhledání předmětů. Od minulého týdně na louce vykvetly tisíce pampelišek, což se spolu s pilnými včelami a  pálícím sluncem ukázalo jako oříšek. Všichni závodníci se však s „divokým“ terénem poprali úspěšně. Ve vymezeném prostoru vyhledávali předměty z textilu, kůže i dřeva. Neztratili jsme ani jeden předmět, úspěšnost nalezení byla stoprocentní. Jorkšír Tonda to tedy bohužel zaplatil dvěma žihadly, ale svoje předměty donesl taky.

Mezitím v areálu probíhalo přezkoušení poslušnosti v kategorii ZZO a ZMMP. Některým to šlo skvěle, někteří překvapili, a jako vždy, někteří neměli úplně svůj den. Pan rozhodčí Hammer všem vysvětlil, kde se dopustili chyb a za co byly stržené body, takže každý ví, co napříště napravit.

V polední přestávce měli všichni možnost se podívat, co se ještě může s malými plemeny cvičit.

Eva Sáňková předvedla s fenkou drsnosrstého foxteriéra Greasy  ukázku dogfrisbee. Denisa Čermáková přijela až z Přerova, aby předvedla, co naučila z dogdancingu svou malinkou jorkšíří slečnu Katy. A mudi Emese Elza s Emílií Mackovou ukázala, že umí nejenom poslušnost a speciální cviky podle zkušebního řádu v kategorii ZMP2, ale i skvěle tančit podle hudby.

Nevím jestli závodníci obědvali jitrničky, které dostali při registraci, nebo si dali oběd v místní restauraci. V každém případě, po obědě se s vervou pustili do dalších částí závodu. Nejprve proběhla poslušnost v kategoriích ZMP1 a ZMP2.

A pak už jsme postavily makety a všichni čekali, jak dopadne vyhledávání osoby. Figurant seděl za poslední maketou, kde se shromáždili i diváci. Psi podle kategorií obíhali jednu nebo tři makety a nakonec na figuranta štěkali. Diváci výkony odměňovali potleskem. Největší aplaus sklidila Pavlína Nováková, protože výkon jejího knírače Lucky boy Astronaut byl naprosto exkluzivní.

Výpočetní středisko průběžně shromažďovalo výsledky, takže jsme po skončení poslední disciplíny ani nemuseli moc dlouho čekat a už mohli ti nejšikovnější vystupovat na „bedny“.

První místa v jednotlivých kategoriích obsadili:

ZZO: Irena Hodačová a Belizé Little Black Miracle (staf.bulteriér)
ZMMP začátečníci: Lenka Přívozníková a Laura Macy Gray (staf. bulterér)
ZMMP pokročilí:Luboš Nergl a Camaro pod Partizánem (trpasličí pinč)
ZMP1: Jiřina Kaderková a Herbert Jeffrey Astronaut (malý knírač)
ZMP2: František Vanžura st. a Flash Wizard Bull (staf. bulterér)

 

Všichni závodníci si odnášeli diplomy a v tašce dárky od sponzorů (AZ vodítka, Monryt, HELP reality, HENRY SCHEIN s.r.o., Nakladatelství Plot, Basys.net Brno, PLATINUM NATURAL s.r.o., Crystalco, CANDY, spol s.r.o.) Ti nejlepší pak navíc poháry, kokardy, poukázku na něco dobrého do restaurace Korok v Těšanech, která pro nás vyráběla jitrnice a tlačenku, a také poukázku na tříměsíční předplatné časopisu Pes přítel člověka.

 

Doufám, že si všichni závodníci odnášeli také zážitky z příjemně stráveného dne, bez ohledu na to, jakého výsledku v závodě dosáhli. Atmosféra byla po celý den velmi sportovní, příjemná a přátelská. Nemalý podíl na tom měli i oba rozhodčí, kteří dokázali ze závodníků setřást trému a povzbudit je k lepším výkonům, a také pomocníci z pořádajícího kynologického klubu BaF (včetně rodinných příslušníků), bez kterých by se závod uskutečnit nemohl.

Přála bych si, aby tento závod byl motivací pro ty, kdo závodili v nižších kategoriích. Aby si řekli: „Tohle bychom přece taky zvládli!“ a aby příští rok přijeli závodit o stupeň výše.

 Kompletní výsledky

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář